Stop meteen met deze dingen als je op strategisch niveau klanten en opdrachtgevers wil

‘Ik moet eerst vlieguren maken’
‘Ik moet eerst ervaring opdoen’
‘Ik moet eerst naam opbouwen’
‘Als ik lang genoeg goed werk lever, dan ga ik vanzelf groeien’

Acht professionals sprak ik. Allemaal ongeveer een half jaar tot een jaar bezig. Toen ik ze vroeg waar ze van droomden, zeiden ze allemaal: ik zie mezelf groter: een strategische rol. Een grote deal. Impact maken bij een bedrijf. Stuk voor stuk hadden ze een bak ervaring. Als manager, als specialist. En toch bestempelden ze succes voor straks, later, in de toekomst.

Ik sprak iemand die als doel had een stichting op te zetten voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het plan was al zo omlijnd dat zelfs ik de mest kon ruiken (het was een zorgboerderij, ik kon de koeien zien scharrelen).

Waar wacht je op, vroeg ik.

‘Op die ene klant.’

Wat doe je ervoor om die te krijgen, vroeg ik.

‘Ik blijf nog een jaartje intensief netwerken in m’n regio’.

Een nieuw perspectief: één ideale klant kan alles voor je veranderen

De overtuiging dat succes langzaam komt en dat je er op moet wachten, is hardnekkig. Ik heb er zelf ook lang mee geworsteld.

Een kentering vond plaats toen ik mijn huwelijk, dat voor beide partijen niet goed was, beëindigde. Daarmee kwam ook een einde aan het fluwelen kussen dat ‘partnersalaris’ heette. 

Nu móest ik mijn aandacht verleggen van VEEL doen naar het JUISTE doen.

De lijst

Waar ik normaal hele weken en maanden weg kon prutselen aan acties die weinig rendement lieten zien, besloot ik het nu eens anders aan te pakken.

Binnen 20 minuten had ik een hitlijst van acties, mensen en bedrijven die voor mij een doorbraak konden betekenen. Die lijst veranderde alles voor mijn bedrijf.

Wat zou het voor jouw bedrijf betekenen als je acties ging doen die daadwerkelijk succes en groei opleveren?

Stop hier meteen mee als je groei wil

Let op: alleen verder lezen als je bereid bent te stoppen met jezelf belazeren. Want dat is onder de streep hetgene waar in jouw bedrijf het meeste geld in wegsijpelt. Trust me, I know

1. Aan je website of content frutselen

Sleutelen aan teksten is een tijdrovend klusje. En ook een veel te overschatte actie. Want vaak schrijven mensen ‘om het zichtbaar zijn’ en dat is de grootste misvatting die iemand ooit heeft opgestart: zichtbaarheid gaat je geen klant op leveren. Wat wel? Relevantie. Ga pas marketing maken als je gesprekken hebt met topklanten. Die gesprekken leveren namelijk info op die ook een volgende topklant aanspreekt.  

2. Aannames doen

‘Assumptions are the mother of all fuckups’, zei een wijs man ooit. Elke aanname over jouw klanten, jouw positie in de markt en jouw concurrenten houdt je kleiner dan je kunt zijn. Doe geen aannames, werk met wat is.

3. Je eerdere ervaring uitsluiten

Het mantra van Brené Brown is: nothing wasted. Alles wat je hebt mogen of moeten leren, was een belangrijke processtap om te komen tot waar je nu bent. Jouw eerdere werkervaring bevat daarmee dus belangrijke lessen en inzichten die je meeneemt naar een volgende klant. Onderschat nooit hoeveel je geleerd hebt in eerdere functies, rollen en taken dat voor jouw bedrijf en je toekomstige klanten waardevol is.

4. Leunen op je netwerk

Klanten of collega’s die goeie opdrachten naar je doorspelen, daar moet je heel zuinig op zijn. Maar let hier wel op: doorverwijzers zijn geen groeistrategie. Zorg ervoor dat je naast goeie doorverwijzers ook een herhaalbare strategie hebt om aan nieuwe, hele goede klanten te komen. Anders ga je zitten wachten. En hopen. En vrezen.

5. Je eerdere ervaring uitsluiten

Het mantra van Brené Brown is: nothing wasted. Alles wat je hebt mogen of moeten leren, was een belangrijke processtap om te komen tot waar je nu bent. Jouw eerdere werkervaring bevat daarmee dus belangrijke lessen en inzichten die je meeneemt naar een volgende klant. Onderschat nooit hoeveel je geleerd hebt in eerdere functies, rollen en taken dat voor jouw bedrijf en je toekomstige klanten waardevol is.

6. Netwerkevents afstruinen

Ik ken mensen die hele mooie deals sluiten vanuit netwerk events. Maar ik ken er nog veel meer die op events eigenlijk alleen met hun concurrenten/collega’s staan te praten. Mijn punt is dit: wees strategisch in welke events je bezoekt. Zorg er voor dat je die events bezoekt waar jouw ideale klant komt. Of organiseer zelf iets.

7. Scrollen

Stop er mee. Gooi Instagram en Facebook van je telefoon af en plan je berichten in via een planning tool. Scheelt je tientallen uren per week én houdt je weg van de grote kwaal die vergelijkingsverlamming heet (in mijn woordenboek). De grootste inspiratie- en productie-killer op aarde.  

8. Je uurtarief/staffel/pakketprijs als plafond hanteren

Natuurlijk is er een gangbare prijs in jouw markt. Maar dat betekent niet dat jij daar aan vast zit. Je kunt, door slim waarde toe te voegen aan je aanbod, opeens een ander business model hebben. Denk aan de fotograaf die van losse sessies met een uurtarief opeens naar een jaarabonnement ging. Bijna elke kennis- en expertisedienst is te productizen. Maar dan moet je ook wel écht waarde toevoegen. Lege hulzen koopt niemand.

9. Denken dat je alles moet weten voordat je iets kunt aanbieden

Als je iets nieuws wil aanbieden, kun je jezelf behoorlijk ‘vastdenken’. Zeker als je het graag goed wil doen. Maar kijk eens naar de grote tech giganten. Denk je dat Apple en Google eerst in het grootste geheim vijf jaar lang aan producten gesleuteld hebben voordat ze het met veel bombarie lanceerden? Haal daar inspiratie uit. Er zijn zoveel andere manieren om ervoor te zorgen dat je snel en soepel producten ontwikkelt. 

10. In discussie gaan over je uurtarief

Als je klanten spreekt die vinden dat je te duur bent, dan ben je niet met de juiste klant in gesprek. Ga acties doen om dat wel te komen en bied aan een urgent probleem voor hen op te lossen. Dat is namelijk altijd geld waard.

11. Je rolodex niet inzetten

Er zit goud in je eigen netwerk. Vraag op een verjaardag om een een strategische introductie, als ie zegt dat ie bij bedrijf x werkt. Vraag eens in je netwerk of ze iemand kennen met profiel x. Stap over je schroom heen: mensen helpen graag mensen, zeker als je het heel gemakkelijk en helder maakt wat je verlangt.

12. Ondoordachte mails sturen

Van direct uitreiken ben ik de grootste vaandeldrager: dat is één van de meest onderschatte strategieën om je bedrijf en klantenbestand te laten groeien. Maar wees scherp, helder en bondig. Als jij mails stuurt waar je in 80% van de gevallen niets op terug hoort (of alleen een ‘geen interesse, gr’) dan weet je dat jij het verkeerd doet.

13. Denken dat het voor jou niet is weggelegd

Voor groeien heb je een paar dingen nodig: Lef, leerbaarheid en de juiste strategie. Met die drie dingen kan iedereen een business bouwen (mits je goed werk blijft leveren natuurlijk). Dat kun jij dus ook.
En daarnaast: geloof niet alles wat je online ziet. Er wordt wat af gejokt online. Er zijn een heleboel ondernemers ‘schijnbaar’ succesvol voor wie hun business een bijbaan is omdat hun partner een dijkhoog salaris heeft. Laat je niet beïnvloeden door online activiteiten van anderen. Het zegt niets.

14. Denken dat het vanzelf komt

De if-then-gedachte is er een die bijna nooit klopt. Als ik de website goed heb, dan… Als ik lang genoeg naar netwerkborrels ga, dan… Als ik een paar jaar bezig ben, dan… Als ik eenmaal naamsbekendheid heb, dan… Vaak gaat het in deze gedachtentrein niet mis bij het idee, maar bij de uitvoering. Want wat zet je op die website? Wat zeg je op die netwerkborrel? Wat doe je in die paar jaar? Succes is een opeenvolging van slimme acties die tot groei leiden. Doe slimme acties, die renderen.

15. Strategieën en tips zomaar implementeren

Sommige strategieën werken. Sommige werken omdat iemand ze perfect uitvoert. En sommige werken gewoon niet. Er zijn zoveel tips, ideeën en adviezen te vinden over contentmarketing, sales, leadgeneratie, e-mailmarketing, social selling, man je wordt er mee doodgegooid. Ik stel voor: niets implementeren dat niet 100% aansluit bij jou, je visie en je klant. Basta.

Laat mij je vol in de actiestand zetten!

Er zijn een paar opties als je helemaal tot hier hebt gelezen. Eén: je gaat voor meer informatie. Twee: je gaat voor implementatie. Inmiddels snap je wel dat ik daar een webinar over geef en dat die Mission Prep heet (ik houd van ruimtevaart).

Heb je hier allemaal geen tijd voor of zin in, neem dan contact met mij op. Ik weet zeker dat ik je een paar laaghangende klanten kan aanwijzen:)