Dit heb je nodig om vanuit chaos je bedrijf op te bouwen of uit te bouwen (incl aanpak)

‘CPB verwacht een diepe recessie’.  Hoe slim & positief je ook bent, zo’n kop kan er enorm in hakken. Hoe snel herstel je van zo’n nieuwsbericht?

Of je nou tientallen mensen op de loonlijst hebt of alleen je eigen broek op te houden hebt, je zult de juiste acties moeten doen. Niemand kan je vertellen wat nu het magische middel is.

Wel kan ik je vertellen dat je JOUW magische middel pas vindt als je een paar zaken op orde hebt.

Stap 1. Gezond verstand gebruiken

Weet je al lang, wat ik je nu ga vertellen. Maar piekeren, zorgen en angst blokkeren je toegang tot je gezonde verstand. Je gaat er van paniekvoetballen. Je wordt er minder creatief van. Je concentratie vermindert. Je stress verhoogt.

Een verhoogd stressniveau heeft een negatieve invloed op je weerstand. Je wordt kwetsbaarder.

Je wil niet kwetsbaar zijn. Je wil wendbaar zijn en krachtig. Je wil de juiste dingen doen op de juiste manier. Zeker als er gewicht in de schaal ligt zoals je gezondheid, die van je omgeving, je medewerkers en je bedrijf.

Weet je al lang, wat ik je hier vertel. Jouw interne dialoog bepaalt hoeveel piekeren, zorgen en angst jij toelaat. Niet het nieuws. Niet het CPB. Niet je klanten. Niet je partner.

En toch is een krachtige innerlijke dialoog het eerste wat er sneuvelt als er poep op de ventilator zit.

Check het eens bij jezelf. Je leest dit. Wat denk je? Misschien denk je wel ‘Wist ik al’. Of ‘Hoe zit dat eigenlijk bij mij?’ Of alle kanten van het spectrum buiten die twee. Hoe vaak check je dat? Hoe vaak ben je daar van bewust op het moment dat er een impuls binnenkomt?

Je bent continu kaas aan het maken van de wereld om je heen. Dat doen we met onze innerlijke dialoog. Dus per definitie met een betekenis, een label, een verhaal.

Nu komt er boelveel nieuws los over de staat van dit land, de economie, de wereld. Eén van de weinige dingen die we echt 100% zeker weten, is dat we op dit moment niks zeker weten. Da’s lastig kaas maken… en dus is het moeilijker om je innerlijke dialoog krachtig te houden.

Dit is de basis. Vanuit een krachtige dialoog en op basis van feiten kun je weer in actie komen. Kun je weer gaan bewegen. Angst, zorgen, piekeren en de verhalen die daar bij horen, verlammen. Dus het is zaak om heel snel weer in de actiestand te komen.

Anders loop je het risico dat je strategie gaat ontwikkelen op basis van fabels en dan kom je al snel in het gebied van de paniekvoetballers terecht. Die winnen nooit.

Hoe dan?

  • Schrijf eens in één zit op waar jij zorgen over hebt. Is het de gezondheid van je moeder? Is het de gezondheid van je medewerkers? Is het financieel? Is het marktaandeel? Alles, onder elkaar.
  • Pel af. Schrijf van elke zorg op wat er nu feitelijk aan de hand is en haal telkens een laagje overtuigingen en aannames weg. Steeds dieper, totdat je alleen nog maar letterlijke feiten over zijn. Dat betekent dus misschien dat je de nabijheid van je moeder mist. Dat betekent dus wellicht dat jij je onmachtig voelt over de gezondheid van je medewerkers. Dat betekent dat je data over hebt gehouden over je huidige situatie, financieel.

Okee. We kunnen door want we hebben weer feiten in plaats van fabels.

Stap 2. Een zuivere strategie ontwikkelen

Er zijn verschillende bedrijven die retesuccesvol zijn opgebouwd of uitgebouwd in crisistijd. Microsoft. Disney. Netflix. IBM. Groupon. Amazon. General Motors. Hoe komt dat?

  1. Ze waren onderscheidend.
  2. Ze losten een heel specifiek probleem op dat kostbaar was voor een bepaalde groep mensen
  3. Ze maakten hele scherpe keuzes
  4. Ze ontwikkelden een strategie maar bleven flexibel
  5. Ze voerden die strategie kneitergoed uit

Onthoud. Met feiten kun je werken. Met fabels absoluut niet.

Wat kun jij nu gebruiken om een goeie strategie te kiezen?
Bekijk deze vragen en graaf diep. Want voor jou is er ook een strategie. Voor jou is er ook een specifiek probleem dat jij kunt oplossen.

Hoe zit jouw klant er nu bij? Wat speelt er bij hem of haar? Welk probleem doet echt pijn dat jij op kunt lossen? Wat is jouw superpower waardoor jij de right fit bent? Wat is het dat jij kunt doen waardoor hij of zij weer een stuk vooruit kan komen?

Hoe dan?

Bel huidige of oude klanten op. Ga met ze in gesprek. Hoe zit je er bij, wat speelt er nu? Waar maak je je zorgen over? Wat zit daar precies onder? Wat zou het betekenen als dat weg is? Hoe kan ik je helpen?

Ga de boer op. Stel de vragen. Wees beschikbaar. En toegankelijk.

Stap 3. Strakke uitvoering

Ok, dus nu weet je dingen. Als het goed is heb je kansen. Nu kun je gaan ontwikkelen.

Wat lost een klein deelprobleem op voor je klant? Wat is het dat jij NU met twee vingers in je neus kunt opzetten, organiseren en leveren? Kan dit een weggever worden die jouw ideale klanten uit je handen trekt?

Denk na over wat er daarna komt. Welke logische vervolgstap kun je daarna aanbieden? Wat is het businessmodel dat nu handig is om te kiezen, in het licht van de huidige omstandigheden? Wat is het waarmee je jouw ideale klant aan je bindt? Hoe zit het met de waardeladder? Waar haal je je ideale klant mee binnen en hoe stroom je ‘m vervolgens als vanzelf door omdat je zoveel resultaten helpt te behalen dat je jezelf onmisbaar maakt?

Welke woorden gebruikt je ideale klant zelf? Haal dit uit gesprekken die je gevoerd hebt, maar ook uit social media waar je je ideale klant zich ziet uiten.

Check je website en gooi die om. Zorg er voor dat glashelder is wie je helpt om welk probleem op te lossen. Wat is jouw powerpitch? Die moet ijzersterk zijn en in een paar woorden laten zien wat jij naar de tafel brengt.

Vertaal die powerpitch naar ronkende content. Ga content stapelen, zodat je vanuit precies de juiste boodschap precies goed zichtbaar bent.

Vertaal die powerpitch naar een oproep onder aan elk stuk content. Wees zichtbaar met wat je aanbiedt. Maak het supersimpel en heel aantrekkelijk om met jou in gesprek te gaan of iets te downloaden omdat het zoveel waard is. Verkoop je inzichten, ook als die gratis zijn.

Ik heb ideeën voor je waarmee jij nu voorop gaat lopen

Er liggen NU mega grote kansen. Ik zie kansen voor fotografen, voor strategen, voor mensen in de lifestyle industrie, voor coaches, voor bedrijfskundigen, voor boekhouders, voor adviseurs.

Ik wil graag met je meedenken over wat jij nu kunt doen om hier sterker uit te komen. Door je stappen te geven die je direct kunt zetten om wendbaar te worden en te blijven. Crisis of geen crisis.

Je kunt een gesprek met me aanvragen of me gewoon ouderwets een berichtje of belletje geven op 06 524 77 244.