10x hoe je je eigen bullshit opeet en gezonde groei afdwingt

Ongeveer één jaar geleden besloot ik: ik ga fit worden, mentaal en lichamelijk. Bij mij zijn dat soort besluiten vaak nogal rigoreus. Ik zal er niet geheim over doen: ik ben wat de een beschuldigend ‘zoooo ambitieus gatverdamme’ noemt en een ander vol bewondering typeert als ‘een doorzetter’. De Duitsers noemen mij een streber. Ja. Ik streber ja. 

Ik stopte met onzin in mijn leven en verving het met zin. Geen Netflix meer (paar zeer bewuste uitzonderingen, keepin’ it real), goed eten, lezen, schrijven en heel veel bewegen. 

Een paar maanden geleden besloot ik daar iets van krachtopbouw bij te doen. Ik installeerde een 100 push ups app en ging er voor. Pittig natuurlijk, maar ik was blij verrast want binnen een paar dagen zat ik op een pushupje a 20. 

En hier zie je mijn streberkwaliteit aan het werk. Want ik had dan wel 20 pushups. Maar ik had ook continu nekpijn. Ik besloot er iets aan te doen. Googlen dus. Wat ik vond, was een filmpje van een Duitse streber (hiep hoi!) die de perfecte push up uitvoert, inclusief focuspunten. 

Wil je groeien? Dan kun je twee soorten acties ondernemen

Wat bleek? Dit is belangrijk. Goed dat je er nog bent. De pointe komt er an. Als je wil groeien, moet je in actie komen. Groeien in spiermassa, in omzet/winst of in aantal klanten, het maakt niet uit.

Maar je zult acties moeten ondernemen. En acties onderscheiden zich grofweg in twee categorieën:

 • Snel, zodat je kunt afvinken en schijnbaar je werk weer hebt gedaan
 • Goed, zodat je van A naar B komt en duurzaam resultaat bouwt

Dat is het wel zo’n beetje. Dat je het JUISTE gaat doen om je doelen te behalen in plaats van maar gewoon IETS. 

En dan gaan je resultaten pas écht tellen

Weet je hoeveel pushups ik kon toen ik de Duitse handleiding volgde? 

Twee. TWEE! Au.

Mijn spieren waren op geen enkele manier in staat mijn gewicht te dragen, behalve door mijn gewaardeerde nekje bovenmatig te belasten. Inmiddels is de streber in mij inmiddels weer netjes bij de 20. 

Ik heb het hele proces uitgenast en presenteer je graag 10x hoe je je eigen bullshit opeet in je eigen leven of in je business.

10 x hoe je je eigen bullshit opeet en groei afdwingt (in business of in leven)

 1. Spoor energielekken op. 
  Welke gebieden zijn er nu waar jij je zwak, klein of niet goed genoeg voelt? Is het een bepaalde relatie? Is het een bepaalde situatie waar je wel eens in komt? Is het overzicht dat je ergens mist? Is het een actie die je uit gewoonte blijft herhalen maar die zo ingesleten is dat het je niets oplevert?
 2. Neem verantwoordelijkheid. 
  Als er gebieden zijn waarin jij je shit niet ownt, dan heb jij werk te doen. Het spel werkt vrij eenvoudig. Is er ergens in jouw leven nu iets of iemand waar je naar kijkt met de gedachte ‘dat zou die persoon anders of niet/meer moeten doen’. Ik denk aan klanten. Samenwerkingspartners. Je coach, trainer of adviseur. Dan heb JIJ een actie te nemen. Niet de ander. 
 3. Creëer overzicht
  Genoemd ook al bij punt 1, maar deze krijgt een eigen alinea, hiep hoi. Kijk eens in detail wat jij nu doet en wat daar de effecten van zijn. Hoeveel tijd besteed je aan activiteiten. Wat is de output die je daar van krijgt? Heb je een salesprobleem of heb je een marketingprobleem? Alleen dat al weten, helpt jou om je effect te vergroten. 
 4. Wees intentioneel
  Drie keer woordwaarde! Vergeet voorlopig, voor het gemak, even alle adviezen rondom manifesteren en aantrekkingskracht. Het werkt retesimpel. Kijk naar je grondhouding. Kom je om te winnen of kom je om te verliezen? Hoe voelt de grondhouding van winnen? Wat voor een innerlijke dialoog hoort daar bij? Zet een intentie voor een belangrijk gesprek, event of activiteit. 
 5. Weet wat je wil 
  Nu wordt het leuk. Doe wat je wil. Alleen: de vraag ‘wat wil je’ is de grootste conversatiekiller die er bestaat. Ook binnen in jou. Dus geef jezelf een andere opdracht. Kijk eens naar de afgelopen week. Wat waren de momenten waar jij van barstte van energie. Kleed die eens tot op het bot uit. Wat waren de ingrediënten. Wat zei je. Wat gebeurde er waar jij van ging gloeien. Dit is jouw goud. Daar meer van. 
 6. Kies!
  Ja zeggen tegen iets, is nee zeggen tegen iets anders. Je tijd krijg je nooit meer terug. Leer nee zeggen. Ook al trekt er iets aan jou, jij creëert. Jij kiest. Niet een ander, hoe peoplepleasend je ook bent. Op je sterfbed verzucht niemand ‘had ik maar meer naar een ander z’n pijpen gedanst’.
 7. Zoek mensen die jou groter zien
  Je hebt mensen nodig die jouw bullshit helpen op te sporen en neer te halen. Heb je die mensen, wees daar dan zuinig op en betrap jezelf op oordelen over hun gedrag (zie punt 2). Heb je die, bedank ze. Wees niet zo klein dat je hen kwalijk neemt dat ze jou niet voorzichtig genoeg benaderen. Ze zijn goud waard. Heb je ze niet, koop ze dan. 
 8. Creëer feedbackloops
  Actie geeft reactie en nodigt uit tot actie. Implementatie geeft wijsheid en ontlokt implementatie. Frustraties geven lessen. Reflecties geven inzicht. Doorzetten geeft groei. Durven geeft moed. Gesprekken geven input voor marketing die weer gesprekken oplevert. Haak het in mekaar. 
 9. Ga je eigen weg
  Jij bestaat. Van al die miljoenen zaadjes van je biologische pa en dat ene celletje van je biologische ma is een superhitcombo ontstaan waar jij het resultaat van bent, ondanks een behoorlijk kwetsbaar en onbeïnvloedbaar natuurlijk proces IN EEN MENSELIJK LICHAAM dat jou in een zak zonder zuurstof in elkaar heeft weten te zetten en vitale onderdelen niet is vergeten. Hoe vet is dat! Ohja. Op een bol met een vuurbal in het midden, die ronddraait in een ruimte waarvan we niet begrijpen hoe die werkt. Neem dit leven om te doen wat je te doen hebt, NU! 🙂
 10. Reflecteer
  Hij kwam al langs hierboven. Maar al die punten ga je doen als je naar jezelf blijft kijken. Reflecteren dus. Mild. Eerlijk. Als je je gedachten niet voor waar aan neemt, maar graaft totdat je iets vindt dat onherroepelijk klopt. Persoonlijk ga ik hier ver in. Als je voorbij rollen, overtuigingen, angsten, gedachten en concepten durft te kijken, dan blijft er iets over wat zo bijzonder is dat je vanzelf een beter mens wordt. 

Als je tot hier hebt gelezen, ben jij de gelukkige bezitter van iets heel bijzonders. Aandacht. Ik bewonder je!

Ik ga voor resultaat. Als jij ergens rond IT of tech werkt en serieus bent over groei & je herkent in een verlangen om je eigen bullshit weg te dealen. Dan mag je mij bellen. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!